English
Magyar

Hársméz

Image link

A virágzó, jellegzetes illatú hársfa nagyon mézelő növény, bőven ontja a kiváló jótékony hatással rendelkező nektárt, a méhek ezt gyűjtik össze, ebből lesz a hársméz.

A hársméz tulajdonságai:
A hársméz színe a világossárgától a közép barnáig terjedő, íze rendkívül jellegzetes, zamatos. Színe a gyűjtés idejétől függ. Az Illata és íze határozott, fűszerezi az ételeket, italokat. Más mézekbe kerülve a hársméz gazdagítja azok zamatát.

Hatása:
A hársméz nyugtató hatású méz, meghűléses betegségekre, vagy annak megelőzésére, és hörghurutra kiváló, de alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is. A hársméz a természet egyik ajándéka a szervezetünk védelmére. Nyugtató hatású, ezért idegesség ellen is hatásos. A hársméz ajánlott a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok gyógyítására is. Fertőtlenítő hatása miatt főleg köhögés ellen javasolják. A hársméz kolin tartalma segít az érelmeszesedés elleni küzdelemben. Álmatlanság ellen is hatásos.

Fogyasztása:
4-5 teáskanálnyi hársméz fogyasztása ajánlott naponta, vagy ízesítse a hársfateát vele. Kisgyermekeknek és idősebbeknek különösen ajánlatos rendszeres fogyasztása. A hársméz natúr fogyasztásra, és italok ízesítésére kiválóan alkalmas. Álmatlanság ellen lefekvés előtt (is) ajánlott 1-2 kávéskanál fogyasztása.