English
Magyar

Napraforgó

Image link

A napraforgóméz sajátságos ízű, kellemesen aromás, ízletes, a napraforgó termésének ízéhez hasonlítható. Közepesen gyorsan kristályosodik. A napraforgóméz alul elhelyezkedő nagy, kemény kristályait apróra zúzva, a folyékony fázissal elegyítve krémmézként is forgalomba hozzák. Színe a flavonoidok mennyiségétől függően az aranysárgától a narancssárgáig terjed. Illatos napraforgóra jellemző. A napraforgó méz ízét az aromaanyagok összetétele és mennyisége határozza meg. A napraforgóméz víztartalma 17-19 százalék. Néhány hónapos tárolás után két fázisra válik szét, felül folyékony, alul kristályos. A méz répacukor-tartalma jelzi a természetes eredetet. A jó termelői napraforgóméz répacukor-tartalma nem haladja meg az 5-7 százalékot. A napraforgóméz savas kémhatású – pH értéke 4,5-3,6 között változhat.

Jótékony hatásai:
A napraforgóméz sütésre kiváló, de erősítő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású. Savas méz lévén gyomorsav túltengésben szenvedőknek nem ajánlott.